Gastronomiak oinarrizko hiru zutabe dauzka: gazta, ogi apurrak eta
bildotsarekin egindako platerak (bildots pertza, bildots saiheskiak eta
bildotsa txilindron erara). Ezin ahaztu, ordea, Nafarroako sukaldaritza
tradizionaleko beste plater batzuk.
Ogi apurrak (Migak)
Betidanik izan dira ogi apurrak Erronkariko artzainen
eta almadizainen oinarrizko elikagaia eta maiz ia elikagai bakarra. Hauexek
dira haien osagarriak: gantza, ura, gatza eta ogia.
Jateko
unean prestatu behar dira, txingar hautsetan, jan bitartean hozten utzi gabe.
Edozeinek ez daki plater hori egiten, erraza ematen badu ere. Hala ere,
bakoitzak bere ukitua ematen dio.
Ogia
behar bezala ebakitzea omen da garrantzitsuena. Ogiak “cabezón” deritzan
motakoa izan behar du eta, ahal dela, lau egunekoa, gutxienez. Zenbat eta
meheago ebaki, hobe. Bezperan ebakiz gero, ur pixka bat eman eta zapi batean
biltzea komeni da.
Su
motelean egin behar dira eta txingar hautsen berotasuna baliatu behar da,
jan bitartean hotz ez daitezen.
Gaur
egun beste osagarri batzuk ere erabiltzen dira, ogi apurren jatorrizko
zaporea aldatzen dutenak, hala nola: urdaia, urdaiazpikoa, txorizoa, oliba
olioa, tomate saltsa. Udaberriko perretxikoek, ordea, zer berezi bat ematen
diete.
Argibide gehiago edo errezeta nahi izanez gero, onena duzue bertako norbaiti
galdetzea, behar duzuen informazioa emango dizue eta.
Erronkariko gazta
Ondo
asko daki Erronkariko jendeak zein den gazta onaren sekretua, odolean darama
eta. Eskuz egiten da Erronkarin gazta. Familia bakoitzak kontu handiz
gordetzen du gazta egiteko era, idatzirik ez dauden formulak erabiliz,
aita-amek seme-alabei erakusten dizkietenak belaunaldiz belaunaldi
antzinatik. Esnea, gatzagia eta gatza baino beste osagarririk erabiltzen ez
denez, ez ditu bere zapore eta usain bereziak galdu. Erronkariko gazta
zilindro itxurakoa izaten da, azal sendo samarrekoa eta trinkoa; hauskorra,
ebakitzean; mamitsua, baina zulo txikiz betea. Zuri-marfil kolorekoa da,
laru aldera jotzen duena. Zapore fuertea du, bizi samarra, berezia eta ahoan
gozoa
Dentro de la gastronomia roncalesa las migas , el cordero al chilindron, y el queso (sobradamente conocido) son los platos que más se destacan.
Dentro de la gastronomia roncalesa las migas , el cordero al chilindron, y el queso (sobradamente conocido) son los platos que más se destacan.
No hay comentarios:
Publicar un comentario